Canicula Războiului Rece. Vinerea roşu-sovietic şi Unchiul Sam

          Vineri, 8 august a. c., forţe armate ruseşti au pătruns pe teritoriul Georgiei. Trei avioane Sukhoi – 24 au intrat în spaţiul aerian georgian şi au bombardat o secţie de poliţie din teritoriul ex-sovietic. Tot ieri, tancuri ruseşti au ajuns pe teritoriul Oseţiei de Sud, provincie a Georgiei a cărei independenţă nuanţată sovietic este sprijinită de Rusia în vederea unificării acesteia din urmă cu partea de Nord, aflată pe teritoriul Federaţiei Mamă.  Un obiectiv ce s-a conturat îndeajuns de clar în momentul în care Rusia s-a opus categoric independenţei Kosovo căutând să creeze un precedent ce consta în recunoaşterea independenţei regiunii fostei Iugoslavia în absenţa unei unanimităţi în cadrul Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite. Poziţia de atunci este urmarea situaţiei de acum din Georgia.

           Republică a Caucazului, Georgia nu este un actor în rol principal pe scena internaţională. Şi totuşi, în rolul de figurant hotărâtor pentru destine globale, Georgia ar putea reprezenta tocmai motivul înăbuşirii oricărui act sau atitudine de efect diplomatic.

          Administraţia Albă (nu imaculată!) de la Washington a investit foarte mult în teritoriul şi preşedintele georgian, Mikhail Saakashvili, un om de stat ce se gudură de-a dreptul libidinos şi dă din coadă ca un căţeluş fericit că şi-a găsit stăpânul atunci când Unchiul Atlanticului îi aruncă, într-un gest de minimă afecţiune, câte un os de la Masa Rotundă a Bogaţilor, pentru a-şi asigura încercuirea nucleară a Sovietelor de către NATO.

          Mai mult decât că nu a iniţiat discuţii după dizolvarea Pactului de la Varşovia din 1991 în ceea ce priveşte desfiinţarea NATO, Administraţia ce s-a succedat la Washington a transformat continuu NATO în ceea ce s-ar putea numi „instrumentul militar de dominare imperial-americană„, ţesut într-o reţea de baze militare din Kosovo până în Polonia, Turcia, Irak sau Afganistan. Pactul de la Varşovia a fost creat în 1955, ca răspuns la Alianţa Nord Atlantică, NATO (doar partea militară a Tratatului Atlanticului de Nord!) este dominată de S.U.A. şi dirijată tot de americani, iar rolul de maestru de ceremonie al Operei de la Varşovia era deţinut de U.R.S.S.. Pactul n-a reprezentat doar un „gadget” de apărare, ci urmărea Crezul intern al blocului sovietic – „apărarea cuceririlor socialismului„, altfel spus caracterul doctrinar brejnevian al dublei responsabilităţi sau ceva asemănător formulei iugoslave de „suveranitate limitată„. O Doctrină ce se înscria fără echivoc în ideologia COMUNItăţii socialiste – fiecare mândru stat dintre Soviete avea o dublă responsabilitate, pe de-o parte faţă de poporul Său şi Fiii Mamei şi  faţă de Lucrul Mecanic Comunist Internaţional – PROTEJAREA SOCIALISMULUI!

          Actuala escaladare de tensiuni în regiune a început în luna mai, după ce câteva instrumente de zbor fără pilot au fost doborâte de către ambele tabere ce, pe rând şi emoţionat, au negat orice implicare. Au urmat ameninţări de tot soiul venite din partea oficialilor ruşi, deasupra cărora atârnă greoi declaraţia lui Putin la Summit-ul NATO de la Bucureşti, în aprilie: „Nimic nu se poate fără Rusia!„. Într-o analiză a ceea ce ar putea fi o confruntare militară, oţărică înainte de un război nuclear între Rusia şi NATO, Rusia merge pe ideea că o stare conflictuală nu este bine văzută şi acceptată în vederea făgăduitei aderări la NATO a Georgiei.

          În realitate, seamănă mai mult cu o partidă de şah pe Marea Tablă ce se joacă într-o regiune ce deţine capacitatea de a servi drept detonator în amploarea tensiunilor dintre Moscova şi NATO. Tot Caucazul face parte din Marele Joc dintre Washington şi Rusia pentru a controla Eurasia.

          Oricare ar fi argumentul, trebuie realizat că ludicul militar este unul cu foc(ul, -osul!) deschis deasupra conductelor de petrol şi că acest tip de politică de-a Mama şi de-a Unchiul Eurasiei poate duce la un război total. Georgia ar pierde fără urmă de îndoială războiul daca Rusia ar sprijini Abhazia, în vreme ce Federaţia Mamă şi-ar spulbera speranţa de a deveni un actor global în rol pozitiv şi ar risca tensiuni serioase în legăturile cu S.U.A. şi Uniunea Europeană.

          Războiul continuă…

Reclame

2 comentarii

 1. Interesanta viziune asupra conflictului.Ca o parere personala, nu cred ca Rusia a fost vreodata un actor global in rol pozitiv.

 2. Andrei, Moravu’ de Vest îţi împărtăşeşte opinia! 😀 Şi nu doar sub aspectul subiectivităţii. Aminteam rolul pozitiv al Rusiei doar pentru că ea îşi doreşte să fie tratată, după atâta amar de vreme, astfel…drumul e lung şi nicio Perestroikă nu i-ar găsi vreo scurtătură prin istorie…


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • VICIU LA ZI!

 • SFATUL MORAVULUI !!!

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/08/desktop.gif
 • CENTRUL DE PROMOVARE A CULTURII DE SECURITATE (Timişoara)

  http://vestpress.files.wordpress.com/2008/09/cpcslast1.gif
 • Moravu’ te aşteaptă la…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2009/02/portoarte2mic.jpg
 • Parfumuri cu Morav!

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2009/03/bannerparfumuriokazii.gif
 • Întrebare – FEBRUARIE 2009

 • Îţi place să votezi?! VOTEAZĂ MORAVU’ !!!

  TopSiteuri.ro - Adauga si site-ul tau - Director web
 • Cultura Moravă – VOTEAZĂ!

  Top Cultural Sites
 • Moravu’ de Vest – Noua Ordine Virtuală

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/logonewvirtualorder-thumbnail9.jpg
 • PRIETENI VICIOŞI:

 • Moravu’ de Vest, viteaz la Curtea…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/regelefotballogobl

og.jpg
 • MORAVU’ ocroteşte şi educă un…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/logo-suport-licurici-thumbnail-mic.gif
 • Avantaj la serviciu…Smeagol Jr.!

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/forensicgirllogotrans.gif
 • MORAVU’ te invită cu…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/alogo-thumbnail.jp

g
 • MORAVU’ DE VEST TE-A INVITAT LA…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/campania-hi-3nou.gif
 • …DAR ACUM…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/07/mtvr3.jpg
 • ! ! ! AVERTISMENT ! ! !

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/07/bulinaavert.gif Potrivit moravurilor celor care contribuie la acest proiect, responsabilitatea materialelor publicate aparţine în totalitate acelora ce reuşesc, aproape inuman şi împotriva legilor firii, să mimeze competenţa! Iresponsabilitatea, prin definiţie, aparţine celor aflaţi în funcţii înalte. Violarea oricărei reguli nespecificate dar în vigoare atrage după sine răspunderea civilă sau penală aleatorie. Moravu' de Vest poate investiga faptele care implică asemenea încălcări, şi dacă va considera necesar, va merge până la a acţiona în justiţie persoanele care nu respectă vreo condiţie de utilizare. După caz, poate coopera cu autorităţile legale în urmărirea utilizatorilor implicaţi în astfel de mârşăvii de prost gust, în scopul reţinerii, chinuirii, batjocoririi, condamnării şi lichidării autorilor. Orice situaţie neprecizată în acest acord de utilizare necesită consultarea şi acordul prealabil al Moravului, în caz contrar se va ajunge la consultarea avocatului personal sau a aceluia din oficiu. Acest material poate fi vizionat de către minorii în vârstă de până la 12 ani cu sau fără acordul părinţilor. El nu conţine: violenţă fizică de niciun fel, limbaj sau expresii vulgare sau obiectivism! Se eliberează dintr-un click, fără prescripţie medicală şi nu este obligatoriu să citiţi prospectul sau eticheta produsului...ocupaţi-vă de conţinut! Tutunul încetează uneori să mai dăuneze sănătăţii... https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/07/avertismentmascat.jpg
 • MORAVU’ DE VEST ÎN SPRIJINUL ALTORA…

 • vă spune tare şi răspicat că…

  http://vorbimromaneste.wordpress.com/
 • şi vă reaminteşte că…

  Eroii nu mor niciodata
 • MORAVU’ DE VEST SE ALĂTURĂ „JN”:

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/sustinmecenat200x60.jpg
 • TEHNOCRATI

  Add to Technorati Favorites