Javrele Roşii. Latura umană a Războiului Pervers

          La sfârşitul lunii martie, o delegaţie de oficiali georgieni ce îl includea şi pe ministrul de externe al Georgiei vizita Cartierul General NATO de la Bruxelles pentru o discuţie cu uşile închise despre oportunităţile, drepturile şi obligaţiile presupuse de Planul de Acţiune în vederea aderării fostului stat sovietic la Alianţa Atlanticului de Nord. La numai câteva zile după discreta întrevedere, reprezentanţii georgieni la Summit-ul NATO de la Bucureşti nu păreau foarte surprinşi de faptul că, oficial, invitaţia NATO nu le fusese pusă-n traistă. Mai marii NATO, dacă nu invitaseră Ucraina şi Georgia să participe la MAP, indicau făţiş prin declaraţiile date presei că cele două state independente vor deveni într-un viitor apropiat membre ale Alianţei.

         

          La reuniunea programată pentru luna decembrie a. c. se va rediscuta situaţia celor două în funcţie de evaluarea progreselor înregistrate de atunci şi până atunci. Bush şi Gates (Ministrul Apărării al S.U.A.) şi-au exprimat neîntârziat satisfacţia, în vreme ce Putin cu Fiii lui cu tot (Medvedeev, Lavrov şi co.) scoteau la iveală puseuri violente militar, se manifestau subit şi puternic gălăgios, chiar patologic, împotriva ideei unei vecinătăţi cu Alianţa.

          La jumătatea lui aprilie, după încă timide mişcări de trupe la graniţele cu teritoriul georgian, o declaraţie a lui Jaap de Hoop Scheeffer, Secretar Şef al NATO, legată de situaţia din Abhazia şi Oseţia de Sud venea să neliniştească şi mai mult apele tulburi ale Caucazului.

          Olandezul Atlanticului de Nord se arăta surprins şi îngrijorat de acţiunile întreprinse de Mamă şi reafirma sprijinul întru respectarea integrităţii teritoriale, independenţei şi a suveranităţii Georgiei, pentru ca la început de mai, o altă vizită la Cartierul General NATO din partea unui oficial georgian (Trimisul Special David Bakradze) să aibă loc tot în cadru restrâns şi discret.

          Tot atunci, Serghei Lavrov declara pentru Ria Novosti faptul că Rusia nu doreşte şi nu intenţionează să intre în război împotriva Georgiei, ridicând mingea la fileu pentru Saakashvili.

          În 3 iunie, într-un comunicat de presă dat publicităţii taman din Cartierul de la Bruxelles, Alianţa îşi reactualiza îngrijorarea prin prisma unor mişcări neargumentate de trupe ruseşti în Abhazia şi neagreate de guvernul de la Tbilisi, fapt ce era socotit a contribui la instabilitatea în ceea ce deja reprezenta o zonă volatilă.  Aceeaşi voce invita la un dialog de înalt nivel între părţi.

          Madam Eka Tkeshelashvili, ministrul de Externe al Georgiei, mai săvârşea o vizită în aceeiaşi parametri la Bruxelles, la mijlocul lunii iunie, pentru ca preşedintele Saakashvili să facă acelaşi lucru, patru zile mai târziu.

          Conflictul s-a intensificat la începutul lunii trecute, după ce în noaptea de 3 spre 4 iulie s-a înregistrat un intens schimb de tiruri între cele două părţi. A urmat un război deschis, vreme în care marile centre de influenţa pe scena internaţională au urmărit îndeaproape desfăşurarea evenimentelor şi totuşi nu au intervenit. Unii pe motiv olimpic, alţii interesaţi de alte scenarii în care erau implicaţi. S.U.A. şi trimis emisarii spre Rusia, mai întâi Sarkozy, apoi Merkel. Traian Băsescu îşi face, la rându-i, datoria de preşedinte de stat membru al Alianţei şi porneşte într-un tur de forţa în ideea de a mai îndupleca liderii de la Kremlin. Ruşilor le este smulsă Promisiunea (chiar juridic!), dar nu şi-o respectă. Lasă garda jos pentru moment, poate şi datorită intensificării semnalelor de alarmă venite din partea susţinătorilor unui stat georgian independent, integru şi suveran. În acuta lor criză de nervi şi demonstraţia de forţă, au distrus tot ce se putea distruge. N-au ţinut cont de Dreptul Internaţional, de legile Lui. Imaginile primite de la L. lămuresc multe aspecte!

          Pot fi numeroase motivele pentru a lupta cu onoare şi demnitate, cel mai puternic dintre ele fiind acela ce te obligă să lupţi sau să mori. Mă interesează şi fascinează războiul, dar nu voi putea niciodată să-mi explic şi n-am să tolerez orori gratuite, distrugeri fără rost, violuri sălbatice, batjocorirea prizonierilor sau a acelora aflaţi în ipostaza ingrată de a fi mai slabi sau lipsiţi de apărare, Sălbăticiuni Sovietice Needucate şi Împuţite ce sunteţi! Cu ochii descoperiţi să staţi în faţa plutonului de execuţie! Împreună cu preşedintele Saakashvili ce nu va ştii niciodată că un bun Conducător nu riscă o bătălie dacă necesitatea nu-l obligă sau nu e ocazia potrivită!

          Dacă nu refuzi confruntarea armată din capul locului, tare şi răspicat, încercând să găseşti soluţii pacifiste pentru gestionarea unui astfel de conflict, înseamnă că-l accepţi. Tot aşa cum dacă nu spui vreo vorbă în favoarea căsniciei de faţă cu judecătorul poate însemna că eşti de acord cu divorţul!

 

Reclame

6 comentarii

 1. mi e gratuita, e vorba de bani. de conducte. de energie. daca europa nu gaseste o ruta alternativa, ramane la mana maicii rusia. si maica s-a asigurat ca asa va fi. ce rute alternative? ce nabucco? aiurea. luati gaz de la noi si ciocu mic.

  nato nu-si permite sa bage georgia si ucraina. e prea riscant si nimeni nu vrea asta. mai mult, nu vor nici toti aliatii…cine s-a opus la bucuresti? pai…franta si germania…cat la suta din resursele energetice ale celor 2 vine de la rusi? mult la suta. simplu.

 2. […] News » News News Javrele Roşii. Latura umană a Războiului Pervers2008-08-21 14:49:41Tbilisi, … într-un comunicat de presă dat publicităţii taman din Cartierul […]

 3. Off-topic: Ba, io-am fost prin pesteri!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Da, EU!!!!!!!!!!!!!!!!!

 4. @ Iskander: Cu tot respectul pentru viziunea ta anti-sovietică şi globalizantă, pe care o împărtăşim, eşti în afara subiectului!
  @ Andrea: Zău aşa?! 😀 Puţini se întorc de acolo…şi pentru o clipă am văzut Lumina de la capăt de peşteră… 😀

 5. […] News » News News Javrele Roşii. Latura umană a Războiului Pervers2008-08-25 12:13:18Tbilisi, … într-un comunicat de presă dat publicităţii taman din Cartierul […]

 6. […] News » News News Javrele Roşii. Latura umană a Războiului Pervers2008-08-27 10:43:44Tbilisi, … într-un comunicat de presă dat publicităţii taman din Cartierul […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • VICIU LA ZI!

 • SFATUL MORAVULUI !!!

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/08/desktop.gif
 • CENTRUL DE PROMOVARE A CULTURII DE SECURITATE (Timişoara)

  http://vestpress.files.wordpress.com/2008/09/cpcslast1.gif
 • Moravu’ te aşteaptă la…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2009/02/portoarte2mic.jpg
 • Parfumuri cu Morav!

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2009/03/bannerparfumuriokazii.gif
 • Întrebare – FEBRUARIE 2009

 • Îţi place să votezi?! VOTEAZĂ MORAVU’ !!!

  TopSiteuri.ro - Adauga si site-ul tau - Director web
 • Cultura Moravă – VOTEAZĂ!

  Top Cultural Sites
 • Moravu’ de Vest – Noua Ordine Virtuală

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/logonewvirtualorder-thumbnail9.jpg
 • PRIETENI VICIOŞI:

 • Moravu’ de Vest, viteaz la Curtea…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/regelefotballogobl

og.jpg
 • MORAVU’ ocroteşte şi educă un…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/logo-suport-licurici-thumbnail-mic.gif
 • Avantaj la serviciu…Smeagol Jr.!

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/forensicgirllogotrans.gif
 • MORAVU’ te invită cu…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/alogo-thumbnail.jp

g
 • MORAVU’ DE VEST TE-A INVITAT LA…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/campania-hi-3nou.gif
 • …DAR ACUM…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/07/mtvr3.jpg
 • ! ! ! AVERTISMENT ! ! !

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/07/bulinaavert.gif Potrivit moravurilor celor care contribuie la acest proiect, responsabilitatea materialelor publicate aparţine în totalitate acelora ce reuşesc, aproape inuman şi împotriva legilor firii, să mimeze competenţa! Iresponsabilitatea, prin definiţie, aparţine celor aflaţi în funcţii înalte. Violarea oricărei reguli nespecificate dar în vigoare atrage după sine răspunderea civilă sau penală aleatorie. Moravu' de Vest poate investiga faptele care implică asemenea încălcări, şi dacă va considera necesar, va merge până la a acţiona în justiţie persoanele care nu respectă vreo condiţie de utilizare. După caz, poate coopera cu autorităţile legale în urmărirea utilizatorilor implicaţi în astfel de mârşăvii de prost gust, în scopul reţinerii, chinuirii, batjocoririi, condamnării şi lichidării autorilor. Orice situaţie neprecizată în acest acord de utilizare necesită consultarea şi acordul prealabil al Moravului, în caz contrar se va ajunge la consultarea avocatului personal sau a aceluia din oficiu. Acest material poate fi vizionat de către minorii în vârstă de până la 12 ani cu sau fără acordul părinţilor. El nu conţine: violenţă fizică de niciun fel, limbaj sau expresii vulgare sau obiectivism! Se eliberează dintr-un click, fără prescripţie medicală şi nu este obligatoriu să citiţi prospectul sau eticheta produsului...ocupaţi-vă de conţinut! Tutunul încetează uneori să mai dăuneze sănătăţii... https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/07/avertismentmascat.jpg
 • MORAVU’ DE VEST ÎN SPRIJINUL ALTORA…

 • vă spune tare şi răspicat că…

  http://vorbimromaneste.wordpress.com/
 • şi vă reaminteşte că…

  Eroii nu mor niciodata
 • MORAVU’ DE VEST SE ALĂTURĂ „JN”:

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/sustinmecenat200x60.jpg
 • TEHNOCRATI

  Add to Technorati Favorites