Puterea lui „A fi împreună”. Tare-n S.U.Ă. ca OBAMA!

          Mihai mi-a îndreptat atenţia spre discursul lui Barack Obama. A făcut-o în urmă cu câteva zile, fapt pentru care intenţia mea se prea poate să fi ratat momentul feedback-ului ideal. Astfel, nu-mi rămâne decât să îndrăznesc o completare a acţiunii deja iniţiate. Un soi de intervenţie cu rol de întregire.

obamaandmoravu

SUA DE CULOARE A LUI OBAMA

          În vreme ce artizanii electorali dâmboviţeni şi mioritici sudează scandal după scandal, îşi împart pumni, îmbrânceli şi pliante asexuate şi asexuale, iar media Centrală de masă descoperă spioni pretutindeni, sfidând chiar şi patologicul vreunei Mam’mare ce, în lipsă de atenţie conjugală şi în criză acută de notorietate, umblă pe vârfuri spre farmacie să lase impresia că vrea să treacă neobservată de către vecina de la parter căreia tocmai i-a dat, complice, bună dimineaţa. Aceeaşi presă care, mai deunăzi, răsuna sus şi tare că Obama, la cel dintâi discurs al victoriei, a fost cel mai păzit dintre cei patruzeci şi patru. Semi-tembel, îndraznesc a socoti, doar gândindu-mă, fără a mai aminti, oricare altă situaţie cel puţin la fel de mediatizată şi controversată.

          Revin la discursul reamintit mai foarte sus. Urmând linia trasată de Mihai, tind să contribui cu un adaus analitic pe măsura lucidităţii „antescriitorului”. Un discurs conceput „elegant, adresat poporului american în ansamblul lui însă punctând câteva categorii, pentru o mai bună apropiere„, despre „unitatea poporului american„, credinţă în valori, referiri nobile la adversari (pentru a cimenta electoral eleganţa cunoscută şi recunoscută ce prinde la public, aş completa!), graţia învingătorului, gloria Lui, demnitatea luptei purtate la comun şi, nu în cele din urmă, onoarea învinsului.

          „Obama a reafirmat politica americană a ultimilor ani privitoare la securitate şi apărarea valorilor democraţiei pe care America s-a construit„. Porţiunea aceasta din discurs mă duce cu gândul la Cuvintele Diplomatice scrise de Kissinger în prima parte a anilor ’90, şi anume cele care să puncteze treaba că sarcina şi implicarea Americilor în crearea unei noi ordini mondiale rezidă în reinventarea perpetuă a unui echilibru între cele două concepte.

          Conducătorii Americani, în particular, şi toţi ceilalţi, în general, de-a lungul oricărui discurs sau demers, au căutat şi găsit Motivaţia, renunţând la structură. Au fost mai grijulii la schimbări atitudinale în sine, decât la calcularea contrabalansării lor. Mihai are dreptate! Discursul a fost menit a face istorie, o reflexie a omniprezentei credinţe de dincolo de Atlantic întru faptul că umbrele trecutului nu pot impune o finalitate şi că mereu există posibilitatea să o iei de la capăt. O credinţă ce i-a făcut pe americani să rămână în picioare după Teroarea din Septembrie şi care a servit alteori drept argument pentru intervenţia în afacerile interne a altor state. Un discurs stabil, cu un mesaj adânc înrădăcinat în conştiinţa universal-americană. Ingenios. Care a reuşit, în chip de deznodământ a tot ceea ce a însemnat campania pentru 2008 a lui Obama. O cuvântare publică care a manevrat, aproape instinctual, parametrii esenţiali din care derivă însăşi stilul de viaţă al poporului american şi întregul curs al istoriei lor. Elementul supranatural care poate să conducă Lumea şi care, doar proverbial, moare la urmă: SPERANŢA. În discursurile sale, Noul Preşedinte a impus credinţa folosindu-se de acele patru elemente fundamentale despre care Le Bon vorbea când amintea de psihologia politică: afirmaţia neprobată (care există în afara oricăror dezbateri), prestigiul (cel care inspiră la ceva şi impune), repetiţia (care are rolul de a solidifica enunţurile, a le face să fie admise ca sigure) şi molipsirea mintală (care creşte intensitatea convingerilor individuale slabe într-un timp restrâns). În asta consta gramatica persuasiunii! Şi este aplicabilă doar în situaţia în care la bază există sentimente. Poate acelaşi gen de sentimente pe care V. Putin, după întârzierea intenţionată, rod al unei strategii de psihologie, la Summit-ul Alianţei Nord Atlantice din Primăvara de la Bucureşti, le-a zdruncinat spre haos şi nelinişte atunci când a afirmat: „Nimic nu se poate fără Rusia!„.

          Pentru că, iarăşi, Kissinger avea la rându-i dreptate. Ca un lucru deja firesc, la fiecare sută de ani apare câte-un stat sau aglomerare de ele cu puterea, stimulentul moral şi intelectual de a modela tot sistemul internaţional după valori proprii!

Reclame

2 comentarii

 1. Iata aici si lista noilor ministrii 🙂 http://cllodvl.wordpress.com/2008/11/22/iata-noii-ministri/

 2. […] Au plăcut: UN STUDENT ÎMPOTRIVA PROF.UNIV.DR. MIHAI GHEORGHE. CAZUL "DOMNUL TRANDAFIR". Când lu’ Mişu îi tremură mâna şi face pişu pe bocanciGramatică farmacoterapeutică. DELIRUL FEBREIPuterea lui "A fi împreună". Tare-n S.U.Ă. ca OBAMA! […]


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • VICIU LA ZI!

 • SFATUL MORAVULUI !!!

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/08/desktop.gif
 • CENTRUL DE PROMOVARE A CULTURII DE SECURITATE (Timişoara)

  http://vestpress.files.wordpress.com/2008/09/cpcslast1.gif
 • Moravu’ te aşteaptă la…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2009/02/portoarte2mic.jpg
 • Parfumuri cu Morav!

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2009/03/bannerparfumuriokazii.gif
 • Întrebare – FEBRUARIE 2009

 • Îţi place să votezi?! VOTEAZĂ MORAVU’ !!!

  TopSiteuri.ro - Adauga si site-ul tau - Director web
 • Cultura Moravă – VOTEAZĂ!

  Top Cultural Sites
 • Moravu’ de Vest – Noua Ordine Virtuală

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/logonewvirtualorder-thumbnail9.jpg
 • PRIETENI VICIOŞI:

 • Moravu’ de Vest, viteaz la Curtea…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/regelefotballogobl

og.jpg
 • MORAVU’ ocroteşte şi educă un…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/logo-suport-licurici-thumbnail-mic.gif
 • Avantaj la serviciu…Smeagol Jr.!

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/forensicgirllogotrans.gif
 • MORAVU’ te invită cu…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/alogo-thumbnail.jp

g
 • MORAVU’ DE VEST TE-A INVITAT LA…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/campania-hi-3nou.gif
 • …DAR ACUM…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/07/mtvr3.jpg
 • ! ! ! AVERTISMENT ! ! !

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/07/bulinaavert.gif Potrivit moravurilor celor care contribuie la acest proiect, responsabilitatea materialelor publicate aparţine în totalitate acelora ce reuşesc, aproape inuman şi împotriva legilor firii, să mimeze competenţa! Iresponsabilitatea, prin definiţie, aparţine celor aflaţi în funcţii înalte. Violarea oricărei reguli nespecificate dar în vigoare atrage după sine răspunderea civilă sau penală aleatorie. Moravu' de Vest poate investiga faptele care implică asemenea încălcări, şi dacă va considera necesar, va merge până la a acţiona în justiţie persoanele care nu respectă vreo condiţie de utilizare. După caz, poate coopera cu autorităţile legale în urmărirea utilizatorilor implicaţi în astfel de mârşăvii de prost gust, în scopul reţinerii, chinuirii, batjocoririi, condamnării şi lichidării autorilor. Orice situaţie neprecizată în acest acord de utilizare necesită consultarea şi acordul prealabil al Moravului, în caz contrar se va ajunge la consultarea avocatului personal sau a aceluia din oficiu. Acest material poate fi vizionat de către minorii în vârstă de până la 12 ani cu sau fără acordul părinţilor. El nu conţine: violenţă fizică de niciun fel, limbaj sau expresii vulgare sau obiectivism! Se eliberează dintr-un click, fără prescripţie medicală şi nu este obligatoriu să citiţi prospectul sau eticheta produsului...ocupaţi-vă de conţinut! Tutunul încetează uneori să mai dăuneze sănătăţii... https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/07/avertismentmascat.jpg
 • MORAVU’ DE VEST ÎN SPRIJINUL ALTORA…

 • vă spune tare şi răspicat că…

  http://vorbimromaneste.wordpress.com/
 • şi vă reaminteşte că…

  Eroii nu mor niciodata
 • MORAVU’ DE VEST SE ALĂTURĂ „JN”:

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/sustinmecenat200x60.jpg
 • TEHNOCRATI

  Add to Technorati Favorites