SarKO americanul şi Stelele Aurite ale Europei Unite. PRINCIPIUL MUSCHETARILOR

          Mai întâi de toate se impune a fi făcută următoarea precizare: Alianţa Tratatului Atlanticului de Nord s-a născut din Războiul Rece, a fost imaginată şi creată într-o perioadă de tensiune la nivel internaţional. Era vremea Loviturii de Stat de la Praga, din februarie 1948 şi a Blocadei de la Berlinului, în aprilie 1948.

          Fondată pe Articolul 51 al Cartei Naţiunilor Unite, Alianţa trece drept un mecanism de garanţie colectivă şi, deopotrivă, o cooperare în materie de apărare, după Principiul Muschetarilor. Şi totuşi, Articolul V n-a fost, până la vremea când scriu aceste rânduri, pus în practică, înghesuindu-se să-şi facă loc doar în Teorie, aceeaşi care îl „silea” pe Paul H. Spaak, fost Secretar General, să afirme că NATO este copilul lui Stalin.

          Deloc întâmplător, Tratatul s-a semnat la Washington, statele semnatare fiind 12 la număr, cât Stelele Aurite ale Europei Unite de pe fundalul albastru-senin, dintre care cinci erau membre ale Uniunii Occidentale (Franţa, Anglia şi „Beneluxele”).

          Puii Cartezieni au părăsit, în 1966, Alianţa, Parisul socotind că este îndeajuns de puternic din punct de vedere militar şi nu avea nevoie de un Principiu la comun. Ceva mai târziu dar nu foarte, din 1992, Franţa acceptă să participe la Reuniuni, însă de o manieră şi cu un surâs informale şi aduce în discuţie prin vocea lui Monsieur Jaques europenizarea Alianţei care ar putea decurge din obţinerea unor poziţii importante pentru Francezi în ierarhia NATO.

h_4_ill_1166744_2de4_otan1

Le Monde

          Le Président, acum, în anul de graţie 2009, îşi scoate la iveală dorinţa arzătoare ca Hexagonul să ridice două degeţele în cadrul comandamentului integrat al OTAN-ului, la 33 de ani după ce De Gaulle îi luase pe Francezi de mânuţă şi părăsise scena. De atunci si mai ales după ’92, poziţia originală a Franţei la/în sânul Alianţei făcea obiectul unui larg consens în opinia „copiiilor Patriei”. Fusese acceptată de americani, mai ales că nu reprezentase o piedică în calea adoptării aranjamentelor de ordin practic întru cooperarea cu Alianţa şi, mai mult, pentru că de fiecare dată când socotea de cuviinţă, Franţa se angaja în diferitele Teatre ale NATO, respectând Raportul socialist al lui Védrine, consilierul diplomatic al lui Mitterrand şi ministru de externe în guvernul Jospin, care, în ciuda răzgândirilor nenumărate, spunea că nu ar trebui criticate S.U.A., dar nici ca Francezii să se depărteze de Ele doar din dorinţa de a face pişi împotriva vântului.

          Criza franco-americană nu poate fi catalogată drept simplu incident de parcurs, o întâmplare a nenorocului care a făcut ca trupele franceze să nu dea năvală în Bagdad, într-o dimineaţă de aprilie 2003. Aceasta reprezintă ceea ce Chirac şi Villepin socoteau a fi o viziune a Lumii şi a Istoriei care se opunea unei alte viziuni asupra Lumii şi a Istoriei. Niko refuză astăzi să adopte o atitudine asemănătoare, poziţie care a atras atunci respectul nu numai din partea Restului Lumii, dar mai ales al Americilor. Acum, atlantiştii de pe-o parte şi de cealaltă a Oceanului au hotărât că Gaullismul trebuia să-şi strângă jucăriile de producţie autohtonă şi să se mute la muzeu.

          dscf2013 Vicepreşedintele S.U.A., Biden, a făcut o vizită Cartierului General al NATO de la Bruxelles acum mai puţin de o săptămână, la 9 Martie. La numai două zile, Secretarul General al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, la „Şcoala Militară” din Paris ţinea un discurs despre Franţa, apărarea europeană şi NATO, întâlnire organizată de Fundaţia pentru Cercetare Strategică şi desfăşurată sub patronajul Preşedintelui Republicii Franceze care a confirmat în aceeaşi zi reintegrarea Franţei în cadrul Comandamentului Militar Integrat al NATO, această mişcare urmând să facă Hexagonul mai puternic şi să-i crească forţa de influenţă pe scena internaţională. De ce? „Pentru că absenţii se înşeală mereu, pentru că Franţa trebuie să coordoneze mai mult decât să suporte”! Sarko a mai subliniat faptul că acest angajament al Franţei nu va limita independenţa naţională şi nici nu va slăbi defensiva europeană. Totuşi, avantajele Franţei rămân nesigure şi problematice şi ar mai fi trebuit timp pentru a dezbate acest aspect. „Noul concept strategic”, despre care se va discuta la Strasbourg, nu va hotărî nimic atât de proaspăt – „statele criminale” vor rămâne aceleaşi, terorismul mondial va creşte în intensitate şi va deveni tot mai puţin vizibil, dominaţia în Afganistan va rămâne obsesie principală şi nevoia de apărare teritorială se va transforma în securitate de acelaşi gen!

Reclame

3 comentarii

 1. frumos, frumos, foarte frumos, dar cum spunea un bun prieten de-al nostru, patriotismul nu tine de foame, stiau francezi dc nu trebuie sa intre in irak, stiau ca sua are interese ascunse… ramane de vazut!!!

 2. motanu babanu,un ungur pro nato, conduce cu o italianca ce poarta totusi lui piston ,poprul francez din noul val de neocontemporanisti, ce vor sa-i franga gatul.
  Asa ma amuza individul asta,poti sa te si superi.Dupa mine e o corcitura nedefinita,si parca ar aduce cu un moldovean de barlad zice bunicamiu.
  precum zic ukrainienii ca Budha si egiptul antic e de la ei.

 3. apropo am mutat linkul tau pe wesait de aiai nu mai epe blog, ca sa nu tipi ca nu sprijin pcr-ul :)))))
  ciocolata e devina


Comments RSS TrackBack Identifier URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

 • VICIU LA ZI!

 • SFATUL MORAVULUI !!!

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/08/desktop.gif
 • CENTRUL DE PROMOVARE A CULTURII DE SECURITATE (Timişoara)

  http://vestpress.files.wordpress.com/2008/09/cpcslast1.gif
 • Moravu’ te aşteaptă la…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2009/02/portoarte2mic.jpg
 • Parfumuri cu Morav!

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2009/03/bannerparfumuriokazii.gif
 • Întrebare – FEBRUARIE 2009

 • Îţi place să votezi?! VOTEAZĂ MORAVU’ !!!

  TopSiteuri.ro - Adauga si site-ul tau - Director web
 • Cultura Moravă – VOTEAZĂ!

  Top Cultural Sites
 • Moravu’ de Vest – Noua Ordine Virtuală

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/logonewvirtualorder-thumbnail9.jpg
 • PRIETENI VICIOŞI:

 • Moravu’ de Vest, viteaz la Curtea…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/regelefotballogobl

og.jpg
 • MORAVU’ ocroteşte şi educă un…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/logo-suport-licurici-thumbnail-mic.gif
 • Avantaj la serviciu…Smeagol Jr.!

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/forensicgirllogotrans.gif
 • MORAVU’ te invită cu…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/alogo-thumbnail.jp

g
 • MORAVU’ DE VEST TE-A INVITAT LA…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/campania-hi-3nou.gif
 • …DAR ACUM…

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/07/mtvr3.jpg
 • ! ! ! AVERTISMENT ! ! !

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/07/bulinaavert.gif Potrivit moravurilor celor care contribuie la acest proiect, responsabilitatea materialelor publicate aparţine în totalitate acelora ce reuşesc, aproape inuman şi împotriva legilor firii, să mimeze competenţa! Iresponsabilitatea, prin definiţie, aparţine celor aflaţi în funcţii înalte. Violarea oricărei reguli nespecificate dar în vigoare atrage după sine răspunderea civilă sau penală aleatorie. Moravu' de Vest poate investiga faptele care implică asemenea încălcări, şi dacă va considera necesar, va merge până la a acţiona în justiţie persoanele care nu respectă vreo condiţie de utilizare. După caz, poate coopera cu autorităţile legale în urmărirea utilizatorilor implicaţi în astfel de mârşăvii de prost gust, în scopul reţinerii, chinuirii, batjocoririi, condamnării şi lichidării autorilor. Orice situaţie neprecizată în acest acord de utilizare necesită consultarea şi acordul prealabil al Moravului, în caz contrar se va ajunge la consultarea avocatului personal sau a aceluia din oficiu. Acest material poate fi vizionat de către minorii în vârstă de până la 12 ani cu sau fără acordul părinţilor. El nu conţine: violenţă fizică de niciun fel, limbaj sau expresii vulgare sau obiectivism! Se eliberează dintr-un click, fără prescripţie medicală şi nu este obligatoriu să citiţi prospectul sau eticheta produsului...ocupaţi-vă de conţinut! Tutunul încetează uneori să mai dăuneze sănătăţii... https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/07/avertismentmascat.jpg
 • MORAVU’ DE VEST ÎN SPRIJINUL ALTORA…

 • vă spune tare şi răspicat că…

  http://vorbimromaneste.wordpress.com/
 • şi vă reaminteşte că…

  Eroii nu mor niciodata
 • MORAVU’ DE VEST SE ALĂTURĂ „JN”:

  https://moravudevest.files.wordpress.com/2008/06/sustinmecenat200x60.jpg
 • TEHNOCRATI

  Add to Technorati Favorites